Tüm Asansörcüler Dikkat!

Yeni Yönetmelik: Revizyonda Beyan Yükü, Hız yada Seyir Mesafesi Değişince Bakın Neler Neler Olacak? Artık Ruhsat Makamına Asansör Uygulama Projesi Onaylatmak Zorunlu…

– ÖNEMLİ REVİZYON –

Eski hali – (5) Beyan yükü ve/veya beyan hızı ve/veya seyir mesafesinde değişiklik yapılan asansör, Yönetmelik şartlarını sağlar.

Yeni hali;

  • Yeni ekleme – (4) 15/8/2004 tarihinden önce monte edilen ve ilgili mevzuata göre ilgili idare tarafından kayıt altına alınan asansörün beyan yükünde ve/veya beyan hızında ve/veya seyir mesafesinde değişiklik yapılması halinde, bu asansörde, güncel TS EN 81-80 standardı gereklilikleri esas alınır.
  • Yeni ekleme – (5) 15/8/2004 ile 1/9/2017 tarihleri arasında piyasaya arz edilen ve ilgili mevzuata göre ilgili idare tarafından kayıt altına alınan asansörün beyan yükünde ve/veya beyan hızında ve/veya seyir mesafesinde değişiklik yapılması halinde, bu asansörde, ilk defa piyasaya arz edildiği tarihte yürürlükte bulunan uyumlaştırılmış standart gereklilikleri esas alınır.
  • Yeni ekleme – (6) Üçüncü fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerinde, dördüncü ve beşinci fıkralarında yer alan ve bakım çalışması olarak değerlendirilmeyen asansöre ait değişiklikler, asansör monte eden tarafından yerine getirilir. Bu değişikliklerin ilgili mevzuatına ve/veya standardına uygun yapılıp yapılmadığına dair sorumluluk, söz konusu değişiklikleri yapan asansör monte edendedir. Bu değişiklikleri yapmak üzere asansör monte eden adına hareket eden montaj elemanının ve/veya teknik bakım ve onarım personelinin, bu Yönetmelikte ve/veya ilgili mevzuatta belirtilen yeterlilik belgesine sahip olması gerekir.
  • Yeni ekleme – (7) Dördüncü ve beşinci fıkrada belirtilen durumlarda asansör monte eden tarafından asansör uygulama projesi hazırlanır/hazırlatılır ve ruhsat makamının onayına sunulur. Ruhsat makamı tarafından onaylanan asansör uygulama projesine uygun olacak şekilde beyan yükünde ve/veya beyan hızında ve/veya seyir mesafesinde değişiklik yapılan asansörün tescili için asansör monte eden tarafından yeşil renkli bilgi etiketine esas periyodik kontrol raporuyla birlikte altmış gün içerisinde ilgili idareye başvurulur. Asansörün tescil belgesi, Ek-2’de yer alan içeriğe uygun olacak şekilde ilgili idare tarafından düzenlenir ve asansör monte edene sunulur.

 Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği

İlgili Yazılar

Asansör Bakım Sözleşmesi

Asansör Bakım Sözleşmesi Örneği: Asansör bakım sözleşmeleri artık TS EN 13015‘e göre olacak. Yönetmeliğe göre hazırladığımız bakım sözleşmesi örneğini bizden istemek için iletişime geçiniz. Asansör Bakım Sözleşmesi 2019 Asansör Bakım...

Read More

6 Nisan 2020’den Sonra Asansör Firmalarının Mesleki Sorumluluk Sigortası Yaptırması Zorunlu Olacak!

Tüm Asansörcüler Dikkat… (12) Yetkili servis kendisi tarafından asansöre verilen bakım, onarım ve servis hizmeti ile ilgili olarak mesleki hata ve/veya ihmaller nedeniyle bina sorumlusunun ve diğer üçüncü şahıslar tarafından ileri sürülecek zarar ve ziyan taleplerini karşılamak üzere en...

Read More

Yetki Belgeli Mühendis İşten Çıkarsa 15 Gün İçinde Yenisi İstihdam Edilecek. Tam Zamanlı Sigortalı Mühendis Olacak!

Tüm Asansörcüler Dikkat… Yetkili servis merkezinde veya bölgesinde ikinci fıkraya göre asgari şartlarda istihdam edilmesi zorunlu olan personelin kendi isteği ile işten ayrılması durumunda, işten ayrılan personelin yerine 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununda belirtilen fesih süresi sonu...

Read More