Modül H1 ve Özellikleri Nedir?

2014/33/AB yönetmeliğinde bulunan en popüler (CE) belgesidir.Asansör firmalarının, tasarım konusunda sınırlamaları olmaksızın istedikleri tipte sınıfa göre elektrikli ve hidrolik asansörler yapabilmesini sağlayan tam kalite güvence sistemi belgesidir. Risk analizlerini tasarım inceleme belgesi ile yaparlar.

Modül H1 Hangi Firmalar Alabilir?

Bünyesinde  SMM belgeli Elektrik ve Makine Mühendisi bulunduran asansör firmaları Modul H1 belgesi alabilirler. Modül H1 belgesi hidrolik ve elektrikli asansör yetkinliğine göre verilir. Bütün kompanent tipleri tasarıma uygunsa kullanılabilir. Yoğun montaj yapan firmaların tercih ettiği bir modüldür.

Tasarım İnceleme (Risk Analizi)

Modul H1 belgesi sahibi olan firmalar; Risk Analizini Tasarım İnceleme belgesi alarak her Risk Analiz konusu için (alçak tavan, yetersiz kuyu dibi, yetersiz kuyu üstü hacmi vb.)  ayrı ayrı alınıp Modül H1 belgesinin geçerlilik süresince kullanabilir. Tasarım inceleme belgesini modül H1 belgesini aldığı firmadan alması şarttır.

Tasarım inceleme belgesi

Modül H1 belgesi olan firma asansöründeki risk analizini Tasarım inceleme belgesi alarak yapar.

Modül H1 Belgesi,  2014/33/AB asansör yönetmelik kapsamında bulunan harmonize EN 81-20 & EN 81-50 standardına uygun olarak, tam kalite güvence sistemi ile monte edilen asansör denetimi sonucu elde edilen belgelendirme işlemidir. Modül H1 belgesi her sene gözetim gerçekleştirilerek yenilenir. Denetçiler firmaya ait olan montajlarından ve EN 81-20 & EN 81-50 standardına uygun yapılmış herhangi birisine inceleme gerçekleştirir.

İnceleme neticesinde herhangi bir uygunsuzluk bulunmazsa raporlar onaylanmış kuruluşa gönderilerek belgelendirme işlemleri sonuçlanınca belge basıma geçilir. Eğer uygunsuzluk tespit edilirse, uygunsuzluk giderilerek CEMKA mühendislik vasıtası ile onaylanmış kuruluşa iletilir. Asansörde can güvenliğini tehdit edecek bir durum gözlenirse denetim iptal sürecine gidilir  ya da tekrar denetim yapılır.

Modül H1 Süreç Şeması

ADIM 1
BAŞVURU VE RESMİ EVRAKLAR

Firma resmi evraklarını CEMKA ya iletir. Resmi evrakların neler olduğu ile ilgili size gelen RESMİ EVRAKLAR FORMU na bakın.

ADIM 2
ASANSÖR MONTAJI

Modül H belgesinin ilk belgelendirme ve gözetimlerinde asansörün standartlara uygun bir şekilde montajının yapılmış ve gerekli testlerden geçmiş olması gerekir. Firmanın denetim için model asansörünün hazır olması gerekir. (ASANSÖR FİRMASI)

ADIM 3
DENETİM TARİHİ

Onaylanmış kuruluştan denetim günü alınır. (CEMKA)

ADIM 4
TEKNİK DOSYA

PROJE FORMUNU denetimde gösterilecek asansöre göre eksiksiz doldurulması gerekiyor. Varsa Yapı ruhsatıyla beraber ilgili

ADIM 5
KALİTE DÖKÜMANLARI VE SİSTEM KURULUMU

 İlk belgelendirmede denetim öncesi ekteki ASANSÖR FİRMASI UYGULAMA BİLGİ FORMU’na yararlanılarak Kalte sstem kurulumu ve denetime hazırlık yapılır.

ADIM 6
DENETİM

Asansör denetiminde denetçi ile birlikte firmadan asansör konusunda yetkin son kontrol sorumlusu ile birlikte denetim yapılır. Asansör teknik personelinin uygun donanımla (alet çantası, kalibrasyonlu ölçü aletleri) denetimde hazır bulunması gerekir.

ADIM 7
BELGE

Raporlar ve istenen dökümanlar hazır olduktan ve uygunsuzluklar kapatıldıktan sonra belge takibi yapılır ve müşteriye teslim edilir. (CEMKA)

Sık Sorulan Sorular

Asansör Modül H1 Belgesi Nedir?
Modül H1 için mühendis gerekli midir?
Modül H1 Belgesi'nde her çeşit asansörü (elektrikli,dişlisiz,hidrolik) yapabilir miyim?
Modül H1 Belgem ile Yük Asansörü yapabilir miyim?
Modül H1 Belgesi'nde istediğimiz malzemeyi kullanabilir miyiz?
Modül H1 ile istediğimiz hızda asansörü yapabilir miyiz?