Asansör Avan projesi herhangi bir yapıya yapılacak asansör için kapasitesine, hızına ve kullanım şeklinin belirlenmesi için hazırlanan projedir. Avan proje çizebilmek için mutlaka tecrübeli bir asansör proje mühendisine ihtiyacınız vardır. Asansör proje çizim mühendisi proje çiziminde belli kriterlere göre çizmektedir.
Asansör avan proje çizimi için mimari projeye uygun olmalıdır. Proje yapının durumuna ve özelliklerine göre hesapları yapılmalıdır. Asansör motor gücü hesaplanmalıdır. Asansör yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uyulmalıdır. Binadaki oda sayısına göre insan sayısı hesaplanır. Trafik hesabına, asansör kişi sayısına göre kuyu ve kabin ölçüleri öncelikle Planlı alanlar imar yönetmeliği ile beraber EN 81-20 standardında verilen ölçülere uyulmalıdır.
Kabin ölçüleri, kılavuz rayları, karşı ağırlık, kabin ve kat tamamlandığı asansör kuyusu yatay kesiti çizilmelidir. Kuyu dibi, kuyu üstü ölçüleri ve kat yükseklikleri kabin ve kapı yüksekliğinin makine dairesinin gösterildiği önden ve yandan kuyu kesitlerinin çizimleri yapılmalıdır. Merdiven ve rampaların çıkış okları belirtilmelidir. Asansör kuyusu tabanına gelen P1 – P2 kuvvetleri ile raylara gelen PK ve PR kuvvetlerini gösteren kesit çizilmelidir. Bacaların bulundukları ve devam ettikleri yerler eksiksiz gösterilmelidir.
Motorun bulunacağı yerdeki platformun üzerindeki halat delikleri ve ölçülerini gösteren kesit çizgileri çizilmelidir. Makine dairesinde en az iki adet havalandırma penceresi olmalı, makine dairesi kapısı dışarı doğru açılmalı, yangın yönetmeliğine göre kuyu üzerinden çatıya kadar çıkan en az 0,01 m² olmak üzere kuyu alanının 0,025 katı kadar bir duman tahliye bacası olmalıdır. Asansör tabya betonunun en az iki tarafının açık olması tavsiye edilmelidir. Makine dairesi içinden asansörle ilgili tesisat haricinde başka bir tesisat hattı geçmemelidir.
Cemka Asansör Proje ve Mühendislik firmamız Asansör Avan Proje çizimi konusunda firmalara yardımcı olmaktadır.