
Asansörde Risk Analizi Nedir?
Risk analizi sistematik olarak tehlikeleri tanımlama ve tayin etme, riskleri değerlendirme ve risk azaltıcı önlemler tavsiye yöntemidir. (ISO 14798-1). Asansör montajında en sık rastlananlar kümbet üstü, kuyu üstü ve dibi, kapılarda yapılan risk analizleridir.

Hangi Durumlarda Yapılır?
Risk analizleri genel bir ifade ile standartta sapma olduğu zaman yapılır. EN 81-1/2 (en 81-20 ve EN 81-50) standardında sapmalar olduğunda risk analizine başvurulabilir. En sık raslanan risk analizler kümbet üstü yüksekliğinin alçak olması, kuyu dibi yüksekliğinin yetersiz olması ve kuyu üstü güvenlik hacminin az olmasıdır. Risk analizi metodu Risk analizi formu ile dokümana aktarılması ve onaylanması gerekir.

Risk Analizi Onay Metodu Nasıldır?
Risk analizi onay metodu iki şekilde sağlanmaktadır. Modül H belgesi ile birlikte tasarım inceleme belgesi ve modül g belgesi ile risk analizli belgelendirmedir. diğer modüllerle CE belgesi olan firmalar (modül B + E , D) risk analizi yapabilmeleri için modül G belgesi ile belgelendirme işlemi yapmalıdır. Rsik analizinin onaylanması Tasarım incelem belgesi olan firmalarda firma tarafından, modül G belgesinde ise onaylanmış kuruluş tarafından onaylanır.
Asansör Modül G Belgesi
Sadece tek asansör için risk analizi durumlarında ve A3 lü montajlarda genel kullanımı olan belgedir.
Tasarım inceleme belgesi
Modül H1 belgesi olan firma asansöründeki risk analizini Tasarım inceleme belgesi alarak yapar.
Sık Sorulan Sorular
Modül H1 belgesine sahibim. Nasıl risk analizi yapabilirim?
Eğer Modül H1 belgeniz varsa risk analizinizi sahip olacağınız tasarım incelem serifikası ile yapabilirsiniz. Tabii ki bu belgeyi modül h1 belgesi almış olduğunuz onaylanmış kuruluşunuzdan almanız gerekir.
Modül H1 belgesine sahibim. Tasarım inceleme belgemi başka bir onaylanmış kuruluştan alabilir miyim.
Kesinlikle alamazsınız. Yönetmelikte bu durum nettir.
Modül B + E belgesine sahibim. Risk analizi işlemlerimi nasıl yapabilirim?
Modül B + E belgesine sahipseniz risk analizi işlemlerini bu belge ile yapamazsınız. Birim doğrulama olarak ta bilinen Modül G belgesi ile yapmanız gerekmektedir.
Asansör Tescil işlemlerinde risnk analizi durumu çıkarsa ne yapmam gerekir?
Asansör tescil işlemlerinde risk analizlik bir durum olursa (kümbet üstü, asansör kapısı, kuyu dibi, kuyu üstü) eğer modül h belgeniz varsa tasarım incele belgesi almanız gerekir. Modül b + e belgeniz varsa modül g üzerinden belge almanız gerekir.
Yeşil etiket için a tipi muayene kuruluşu geldi. Risk analizi istediler. Ne yapmam gerekir?
Rutin olarak yapılan ve tescil amaçlı olmayan a tipi muayene kuruluşlarının yaptığı muayenelerde risk analizinizi kendiniz yapabilirsiniz. yanlızca bir mühendislik ve proje kuruluşundan destek almanız gerekir. Belgelendirmeye gerek yoktur.
Bilgi için Bize Ulaşın
