Asansör montajında en çok ve en sık rastlanan ve oluşabilecek riskler nedeni ile risk analizi yaptırılır. Asansörlerde riskleri azaltmak, riskleri tanıma ve değerlendirme gibi önemli işler için risk analizi yapılır. Asansör risk analizi standartlarda sapma olduğu zaman yapılan bir uygulamadır. Risk analizi yaptırabilmek için mutlaka Modül G belgesine sahip olmanız gerekir.
Asansör risk analizi yaptırmak için Avrupa birliği tarafından hazırlanmış direktiflere ve bu direktifler çerçevesinde Bilim ve sanayi bakanlığının hazırladığı Asansör yönetmeliğine uymak gerekir. Asansör yönetmeliğine göre risk analizi yapılması yasal zorunluluktur.
Asansör Yönetmeliğin Amacı
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; asansörler ve asansörlere ait asansör güvenlik aksamlarının karşılamaları gereken temel sağlık ve güvenlik gereklerini, bu ürünlerle ilgili piyasaya arz koşulları ile piyasa gözetimi ve denetimi esaslarını belirlemektir.
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik;
a) Binalarda ve inşaatlarda kalıcı olarak hizmet veren ve insanların, insan ve yüklerin veya bir kişinin taşıyıcıya zorlanmadan girebildiği ve içindeki kişinin erişim mesafesinde yer alan kumandalarla teçhiz edilmiş olan taşıyıcıya ulaşılabildiği hallerde sadece yüklerin taşınmasının amaçlandığı asansörleri,
b) Birinci fıkranın (a) bendinde atıfta bulunulan asansörlerde kullanılan ve Ek-III’te listelenen asansör güvenlik aksamlarını kapsar.
(2) Bu Yönetmelik;
- a) Hızı 0.15 m/s’den büyük olmayan kaldırma tertibatlarını,
- b) İnşaat şantiyelerinde kurulan kaldırma tertibatlarını,
- c) Füniküler dâhil olmak üzere kablolu taşıma tesisatlarını,
- ç) Askeri veya polisiye amaçlı özel olarak tasarlanan ve inşa edilen asansörleri,
- d) Üzerinden iş yapılabilen kaldırma tertibatlarını,
- e) Maden ocağı vinçlerini,
- f) Sanatsal icraat sırasında sanatçıların kaldırılmasına yönelik kaldırma tertibatlarını,
- g) Taşıt araçlarına monte edilmiş kaldırma tertibatlarını,
- ğ) Makinalara bağlı olan ve makina üzerindeki bakım ve muayene noktaları dâhil olmak üzere, sadece çalışma istasyonlarına erişim amacıyla tasarlanan kaldırma tertibatlarını,
- h) Dişli rayda çalışan trenleri,
- ı) Yürüyen merdivenler ve mekanik yürüyüş bantlarını,
- kapsamaz.
Asansörler veya asansör güvenlik aksamlarına dair, bu Yönetmeliğin atıfta bulunduğu risklerin tamamı ya da bir bölümünün ilgili diğer mevzuat hükümleri kapsamına girmesi durumunda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz veya uygulanması durdurulur.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanuna dayanılarak hazırlanmıştır.