EAC Sertifikası almak isteyen firma ya da kuruluşların Avrupa Gümrük Birliği Genel Akreditasyonu çerçevesinde akredite bir kuruluşa başvurmaları gerekmektedir. Bu çerçevede gerekli süreçleri yürüten akredite kuruluşlar numune testleri ve üretimin gerçekleştirildiği fabrikaya ziyaretlerle birlikte EAC Deklarasyonu ile uyumluluğun kontrolünü yapar. Kontroller sonrasında uygunluğu tespit edilen firmalar EAC Sertifikası alır. EAC Belgesine sahip firmaların yıllık denetimlerle standartlara uygunluğu kontrol edilmektedir.
EAC Belgesi Standardı, Gümrük Birliği ülkelerindeki pazarlara aynı anda girebilmenin en kolay ve en hızlı yoludur. Bu belgeye sahip işletmeler, gümrük prosedürlerine takılmadan kolayca ihracat yapabilirler.
• EAC Belgesi, standarda üye ülkelerde ticaretin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
• Türkiye gibi coğrafi olarak Avrasya’da yer almakta olup, standarda üye ülkelerin bazılarına da komşudur. Öte yandan Kazakistan ve Kırgızistan gibi Türkî cumhuriyetlerle de tarihsel ve kültürel bağları bulunmaktadır. Bu nedenle ülkemizdeki şirketlerin bu belgeye sahip olması büyük önem arz etmektedir. Çünkü Rusya Federasyonu’nun, ihracatımızdaki payı hatırı sayılır seviyelerdedir. Keza Türkî cumhuriyetlerle olan ticaret bağımız günden güne gelişmektedir. Ermenistan ise sınır komşumuz olarak ihracat yapmanın görece kolay olduğu bir ülkedir. Bu nedenlerle EAC Belgesi taşıyan şirketlerin ve üreticilerin bu ülkelerin pazarlarına açılarak ticaret yapması kolaylaşmaktadır.
• Sertifika, ürünün Gümrük Birliği bölgesindeki mevzuata ve prosedürlere uygunluğunu tescilleyen bir resmî belge niteliğindedir. Ürünlere işaretlenen EAC etiketi ise, teknik yönetmeliklerde düzenlenen Temel Güvenlik Gereksinimlerine tam olarak uygunluğu teyit etmektedir.
Geçerli Olduğu Ülkeler:
EAC Sertifikası malların Rusya, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kırgızistan veya Kazakistan’dan herhangi birine ihracında kullanılabilir. Sertifika ayrıca her bir ülkenin topraklarında da geçerlidir.
Tipik olarak Gümrük Birliği sertifikası, parti bazlı veya seri üretim için düzenlenebilmektedir. EAC Sertifikası parti bazlı, 1, 3 ve 5 yıllık süre için düzenlenmektedir. Gümrük Birliği uygunluk sertifikası Rusya, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kırgızistan ve Kazakistan’ın pazarlarına aynı anda girebilmenin en kolay yoludur.
EAC Standardının amacı nedir?
Tanımında da ifade edildiği üzere, başta Rusya Federasyonu olmak üzere, Avrasya coğrafyasındaki kimi ülkelerle ticaret yapmak isteyen kişi veya kuruluşların uyması ve taşıması gereken prosedürleri belirlemek amacıyla oluşturulmuş bir standarttır. EAC Belgesi standartları ile halk sağlığının ve tüketici haklarının korunması, kalite standartlarının yükseltilmesi hedeflenmektedir. Standart ile ayrıca, üye ülkeler arasındaki ticari prosedürlerinin kolaylaştırılması ve ticaretin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
EAC Belgesi şartları nelerdir?
Tipik olarak Gümrük Birliği sertifikası, parti bazlı veya seri üretim için düzenlenebilmektedir. Sertifikanın bir yıldan uzun süre için düzenlenmesi durumunda yılda birden az olmamak üzere denetimler şartı aranabilir. EAC Sertifikası en çok 5 yıllık olabilmektedir. Gümrük Birliği uygunluk sertifikası Rusya, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kırgızistan ve Kazakistan’ın pazarlarına aynı anda girebilmenin en kolay yoludur.
EAC Sertifikası üzerinde yer alan bilgiler:
EAC Sertifikası üzerinde; EAC Belgesi seri numarası, EAC Sertifikası Veriliş Tarihi, EAC Sertifika Numarası, Üretici Bilgisi, Sertifika Kaydını Yapan Uzman Bilgileri ve İmzası, Sertifika Kaydı Yapan Kurum Bilgisi, Gümrük Birliği Teknik İsmi, EAC Belgesi Başvurusu Yapan Temsilci, Denetimi Yapan Laboratuvar Bilgileri, Ürün ve Marka Bilgisi ve Ürüne Ait GTIP Numarası gibi ibareler ve bilgiler bulunmaktadır.
EAC Belgesi ile GOST-R arasındaki farklar nelerdir?
Rusya ve diğer Avrasya Ekonomi Topluluğu ülkelerine ürün ihraç etmek isteyen işletmelerin karşı karşıya kaldığı en ciddi zorluk belgelendirmedir. Eskiden GOST-R ve şimdi de EAC Sertifikası ile sürdürülen kontrol süreçlerinde en önemli husus sahteciliğin önlenmesidir. İki sertifika arasındaki farklara bakıldığında sertifikalar üzerinde herhangi bir tahrif ya da değişiklik yapılması mümkün değildir. Bu nedenle de sahteciliğin önlenmesi çok daha basittir.